perjantai 4. elokuuta 2017

Sims 3 ja Sims 4 eroavaisuudet?

Arvoisat lukijat...olen mietiskellyt Sims pelien eroavaisuuksia ja Sims yhteisön nykyistä tilaa viime aikoina paljon. Aikojen saatossa Sims yhteisö on ollut hyvin eläväinen ja luova yhteisö, jossa on ollut aina jotakin uutta tutkittavaa, ihasteltavaa, vihasteltavaa ja luettavaa. Mutta mikä on tilanne nyt 2017? Kenties yhteisöissä vallitseva hiljaisuus johtuukin Sims 4 erilaisuudesta. Jos kiinostuit, klikkaa auki koko teksti niin kerron mietteeni aiheesta....
Aloitan tämän pohdintani aika perus jutulla...nimittäin sillä, että olen pelannut simssiä enemmän ja vähemmän Sims 1 alkaen. Sims pelisarjan edetessä peli tuntui kehittävän luovaa puoltaan peli peliltä enemmän lisäten mukaan erilaisia työkaluja, joilla pelaajat saivat tehdä pelistään sellaisen kuin itse halusivat. Mielestäni juuri tämä mahdollisuus muokata pelistä omanlaisensa on yksi syy siihen miksi juuri Sims on ollut niin suosittu peli ja sen yhteisö pysynyt aktiivisena kaikkina näinä vuosina...ja onhan se sitä vieläkin, mutta nykyisin Sims vaikuttaa yhä enemmän pelkästään yksilöpeliltä.

Sims 3 aikoihin pelaajat jaksoivat vielä kirjoitella aktiivisesti sims tarinoita siitäkin huolimatta, että peli on/oli kovin buginen ja ongelmallinen toimivuudeltaan. Luovat työkalut pitivät peli-intoa yllä ja halukkuutta jakaa omia "teoksiaan" muille. Pelin virallisellakin sivulla oli vielä erilaisia työkaluja tarjolla, jolla luoda omia maailmoja, kuvioita, tarinoita, videoita jne...mutta nyt Sims 4 kohdalla mitään vastaavaa ei ole saatavilla. Sims 4 tuntuu näin enemmänkin yksilöpeliltä.

Sims 4 on pelattavuudeltaan kenties kaikista parhain ja bugittomin. Pelin latautumisajat ovat nopeat ja monet pelin sisäiset työkalut ovat huikean hienosti toteutettuja. Pidemmän pelaamisen jälkeen kun niitä oppii käyttämään tuntuvat pelin mahdollisuudet lähes rajattomilta...jos haluat siis hallita koko maailmaa ja sen simejä. En tiedä miltä muista pelaajista tuntuu, mutta mielestäni juurikin pelin tarinapuoli ja simien persoonallisuus on jotenkin jäänyt nelosessa kovin pinnalliseksi. Jos vertaat tätä asiaa vaikkapa Sims 2:een, jossa jännittävin osuus pelatessa on geenien sekoittuminen ja huikeat naapurustojen valmiit simit ja heidän tarinansa. Kaikissa naapurustoissa simien elämässä riitti mielenkiintoista draamaa ja simien elämät jotenkin kietoituivat toisiinsa sekä sopivat hyvin naapurustojen teemoihin. Pelkästään tämä on kakkosen kohdalla mielestäni todella inspiroivaa haasteiden ja tarinoiden kannalta. Nelosesta tuntuu puuttuvan eräänlainen "jännittävyys".

Noh okei...myönnettäköön, että neloseen on ilmestynyt hienoja ja mehukkaita lisäreitä ja lisäsisältöä pelipakettien jne. muodossa. Joitakin huikeimpia unelmia on toteutettu ja valinnanvaraa on runsaasti. Aina kun avaan pelin mietin millaista tarinaa voisin kirjoittaa nelosella, mutta joka kerran ajatus tyssähtää jotenkin yleiseen tylsistymiseen mitä aikaisemmin ei ole ollut. Nelosen simit eivät vain jotenkin tarjoa sellaista yllätyksellisyyttä ja jännitystä mikä oli läsnä aiemmin. Simien geenit periytyvät jokseenkin tylsähkösti ja lasten ulkonäön voi melkeimpä jo arvata etukäteen. Yleensä jälkekäiset näyttävät todella omituiselta tai sitten pelkästään toiselta vanhemmaltaan. Eräälläkin perheellä tein 5 lasta ja kaikki perheen lapset olivat perineet isänsä silmien ja hiusten värin jne. Kovinkaan suurta variaatioita ei siis ollut havaittavissa. Yksi iso ongelma tuntuu olevan nenien, silmien ja suiden sijoitus kasvoilla...niitä kun yleensä joutuu hieman siirtelemään (eli huijaamaan) saadakseen simit näyttämään edes jokseenkin järkevältä.

MUTTA...jotta tämä ei nyt vaikuttaisi pelkätään hirvittävän negatiiviselta vuodatukselta yhden Sims veteraanin suusta niin voin kertoa myös positiivisia puolia. Ne ovat siis niitä puolia miksi yhä pelaan Sims 4:sta. Vaikka se ei tarjoa enää sitä samaa luovuuden ihanuutta mitä aikaisemmin, se tarjoaa kuitenkin pelattavuudeltaan loistavan kokemuksen yksin pelatessa. Olen kokeillut monia erilaisia haasteita ja pelaillut samalla tallennuksella useita talouksia helposti ja vaivattomasti. Joka kerta kun aloitan uuden perheen koen kivoja ahaa elämyksiä kun törmään naapurustossa muihin luomiini simeihin tai galleriasta lataamiini. Pelin parasta antia tuntuukin olevan mahdollisuus muokata kaikista naapurustoista, npc:stä ja kaupunkilaisista juuri sellaisia kuin itse haluaa...haluatko perustaa alien kaupungin...tai haluaisitko perustaa vaikkapa kivikautisen kylän...tai not so berrymäisen pinkkitukka kaupungin pastellin värisine simeineen? Kaikki sellainen on helppoa toteuttaa ja pienellä vaivalla saa kerralla vaikka kaikki samassa tallennuksessa olevat kaupungit asutettua  ja muokattua mieleisekseen. .

Nelonen ei myöskään kaipaa juurikaan ladattuja. Pienet asiat voivat häiritä (kuten se ettei simeillä ole ripsiä). Ripsettömyydestä olen varmaan kitissyt aiemminkin...mutta lataamattomuus on siinä mielessä hyvä asia, ettei varsinaista peliaikaa kulu latailuun ja tietokone on hieman paremmassa turvassa viruksilta yms. haitoilta. Nelosessa varsinaiseen pelaamiseen tulee käytettyä eniten aikaa koko pelisarjan historiassa.

Nelosen rakennustyökalut ansaitsevat myöskin kunniamaininnan. Nimittäin talojen rakentamisesta on tehty todella helppoa ja mukavaa. Sen lisäksi, että huonompikin rakentelija onnistuu varmasti valmiiden huonepohjien ansiosta, pelaajan käytössä on myös pelin sisäinen Galleria, josta on helppo lisäillä peliinsä mieleisiänsä rakennuksia. Galleriasta löytyy lähes kaikkea mahdollista; hienoja satulinnoja, moderneja kartanoita, kerrostalo asuntoja ja herkullisen näköisiä yhteisötontteja monipuolisten teema kaupunkien luomiseen. Voisi kai sanoa, että nelosen maailman hallinta ja naapurustojen rakentelu on vienyt minut täysin mennessään. En enää pelaa vain yksittäisillä perheillä vaan pelaan koko maailmalla. Tämä voi olla yksi syy siihen miksi ainakaan omalla kohdallani en enää jokseenkin osaa keskittyä kirjoittamaan pelkästään yhteen perheeseen tai haasteeseen pohjautuvaa tarinaa.

Näiden mietteiden jälkeen tuntuu jotenkin haikealta ajatella, ettei minua kiinostaa enää hirvittävästi pelata Sims 3:sta vaikka se vei aikoinaan täysin mennessään. Se tuntui kaiken vapaa-ajan vievältä harrastukselta. Nyt voin sanoa, että nelosen kohdalla pelaan omaksi huvikseni eikä aikani kulu bugien ratkaisujen etsintään. Kolmosen luovuuden mahdollisuudet tuntuvat rajattomilta ja sen maailmojen kartat ovat kaunista katsottavaa, mutta niiden puuttumiseen tottuu lopulta äkkiä kun on päässyt sisälle nelosen hyviin puoliin. Aina kun avaan kolmosen törmään niihin samoihin ongelmiin ja bugeihin. Peli tökkii, lagittaa ja hidastelee tälläkin pelaamiseen tarkoitetulla peliläppärilläni. Vaikka kolmosessa onkin avoin naapurusto niin silti kolmosen latausajat pelin alussa, rakkennustilassa ja siminluonnissa tuntuvat uuvuttavan pitkiltä verrattuna nelosen nopeaan ja vaivattomaan toimintaan.

Mitä tämä sitten tarkoittaa...haikealla mielellä pakko myöntää, että kyllä kiinostukseni tällähetkellä on enemmän nelosessa ja kolmosen poistin koneelta kokonaan tehdäkseni tilaa muille pelaamilleni peleille. Nelosesta saatan julkaista pelivinkkejä, haasteita, jonkun tarinan yms. mutta nyt tosiaan pelailen muitakin pelejä. Kolmosen saatan lisätä taas myöhemmin jos tulee hankittua kunnon pelipöytäkone. Blogini ei siis ole täysin kuolemassa pois...mutta jatkossa tulevat päivitykset tulevat olemaan Sims 4 liittyviä pelivinkkejä ja kuvia pelaamistani perheistä. Aiemmat kolmosen jututhan ovat täällä luettavissa edelleenkin, joten niitä saa ihan vapaasti lueskella ja selailla. Nelosessa olen aloittanut sellaisen tallennuksen, josta olen ottanut kuvia ja siitä tulee jossain vaiheessa pidempi kuvapostaus tarinamuodossa...

Kertokaa kommenteihin teidän ajatuksianne tästä aiheesta...mitä Sims pelejä pelaatte tällähetkellä?


1 kommentti:

  1. Ihana postaus Jade. Itselläni yli vuoden poissa olo sims piireistä johtui siitä että pääsin vakitöihin ja sen jälkeen pelikoneeni sanoi sopimuksensa irti, eikä minulla ollut varaa hankkia kunnollista pelikonetta vasta kun nyt. Eli itse tulen palaamaan syksyn myötä piireihin XD

    Mutta nuo ovat hyviä pointteja mitä olet sanonut. Itsekin olen huomannut pitäväni juuri tuosta Sims4 yllättävän vähästä bugisuudesta ja nopeista lataus ajoista. Itsekin oli aluksi skeptinen Sims 4 kohtaan mutta pakko myöntää pelaan sitä huomattavasti enemmän kuin Sims 3 lataus aikojen takia yms.

    Mutta loista kirjoitus ja hyvää alkavaa syksyä sinulle Jade :)

    VastaaPoista